Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Τabloid», ψύχωση και έγκλημα

8:51 π.μ.

Το σημαντικό ντοκιμαντέρ του Ερολ Μόρις προβάλλεται δωρεάν στο Exile Room


 Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα ρομαντικό κορίτσι για να κερδίσει την αγάπη και την δημοσιότητα; Κρίνοντας από την περίπτωση της Τζόις Μακ Κίνεϊ μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Η Μακ Κίνει _που επίσης κάποτε υπήρξε Μιs Γουαϊόμινγκ_ έφτασε ως το σημείο της απαγωγής του αντικειμένου του πόθου της, γεγονός που την οδήγησε στα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου.  

Πριν από δυο χρόνια η ιστορία της Τζόις Μακ Κίνεϊ υπήρξε το θέμα της ταινίας «Tabloid» που γύρισε ο  κορυφαίος αμερικανός ντοκιμαντερίστας Ερολ Μόρις. Στο «Tabloid» που θα προβληθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο Exile Room της οδού Αθηνάς, ο Μόρις ξετύλιξε μια αληθινή ιστορία που ξεπερνά ακόμα και την πιο τρελή φαντασία, πλάθοντας παράλληλα το εξωφρενικό πορτρέτο μιας γυναίκας - μυστήριο της οποίας το παράφορο πάθος για ένα νεαρό Μορμόνο οδήγησε την ίδια στο έγκλημα και τις βρετανικές φυλλάδες της δεκαετίας του 1970 σε ένα λυσσαλέο ξεκατίνιασμα για ένα κομμάτι από την πίτα του υπερατλαντικού σκανδάλου.  

Πέμπτη 11.10 στις 21.00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395)
 

Μια σύντομη ματιά στην δουλειά του Ερολ Μόρις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και δεν χρειάζεσαι περισσότερο  για να καταλάβεις τους λόγους για τους οποίους θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες στον κόσμο. Δουλεύοντας προσηλωμένος στο έργο του  σαν ντετέκτιβ, ο Μόρις με το «The thin blue line» (1988) κατάφερε να πείσει τις αρχές του Τέξας ότι ο Ράνταλ Ανταμς, ένας κατάδικος που επρόκειτο να εκτελεστεί για φόνο, ήταν στην πραγματικότητα αθώος. Οντως, η υπόθεση Ανταμς άνοιξε εκ νέου ,η δίκη επαναλήφθηκε και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Μόρις «The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara» δεν είχε ίσως την αξία του «Thin blue line», είναι όμως μια συναρπαστική ταινία τεκμηρίωσης για την περίπτωση του πρώην υπουργού Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα που αφηγήθηκε μπροστά στον φακό τα «μυστικά» μαθήματα που έχει πάρει για την φύση και λειτουργία του σύγχρονου πολέμου.

Και όσο για το «Standard Operating Procedure» σε κάνει κυριολεκτικά να ανατριχιάζεις μπροστά στα βασανιστήρια που άσκησαν οι αμερικανοί στρατιώτες προς του υπόπτους ως τρομοκράτες στη φυλακή του Αμπου Γκρέιμπ.

Πέραν της εμπεριστατωμένης έρευνας που διακρίνεις στις ταινίες του, το μεγάλο προσόν του Ερολ Μόρις που ας σημειωθεί συνεργάζεται με τους Times της Νέας Υόρκης, είναι ότι δεν καταφεύγει ποτέ στον λαϊκισμό όπως ο περισσότερο γνωστός στον χώρο του ντοκιμαντέρ Μάικλ Μουρ.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top