Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Banksy, ένας θρύλος των graffiti artists

10:02 π.μ.

To ντοκυμαντέρ του προβάλλεται και στην Ελλάδα από 1η Νοεμβρίου


«Λένε ότι τα γκραφίτι τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Τα γκραφίτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες»
Τάδε έφη Banksy. Eνας γνήσιος «αντάρτης της τέχνης», του οποίου το ντοκυμαντέρ του «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» από την Πέμπτη θα προβάλλεται και στην Ελλάδα.

Η παράξενη αυτή ταινία άρχισε αρχικώς να γυρίζεται ως ντοκυμαντέρ με θέμα τον Banksy από τον Τιερί Γκουετά, έναν γάλλο videoartist μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια ο ίδιος ο Banksy (ο οποίος δεν κάνει ποτέ δημόσιες εμφανίσεις) «κάθισε» στην καρέκλα του σκηνοθέτη και την ολοκλήρωσε κινηματογραφώντας τον... κινηματογραφιστή του ο οποίος απέκτησε το ψευδώνυμο κύριος Brainwash (πλύση εγκεφάλου).

Ολα αυτά καταλήγουν σε ένα παράξενο κοκτέιλ από το οποίο δύσκολα διαχωρίζεις την πραγματικότητα από το ψέμα. Πέραν αυτών όμως, το «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» είναι μια ωμή και αποκαλυπτική εξιστόρηση του τι περίπου συμβαίνει στον κόσμο της Τέχνης όταν φήμη, χρήματα και φιλαυτία συγκρούονται με τον βανδαλισμό και τη «δημιουργική αποδόμηση».

«Φιλοδοξία μου ήταν η ταινία να είναι για το γκραφίτι ό,τι το "Καράτε Κιντ" για τις πολεμικές τέχνες. Τελικά φαίνεται ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που είχαν τα "Σαγόνια του καρχαρία" για το θαλάσσιο σκι» είπε ο  Banksy για την ταινία του, η οποία ήταν υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερου ντοκυμαντέρ 2011 και κατάφερε να αποσπάσει βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ στα Independent Spirit Awards.


Ο Banksy εξομολογείται

Εννέα συνθήματα του graffiti artist που αξίζει να θυμόμαστε:

«Υπάρχουν τέσσερις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, το φαγητό, το σεξ, ο ύπνος και η εκδίκηση»

«Δεν υπάρχει τίποτε πιο συνηθισμένο σ'αυτόν τον πλανήτη από τους αποτυχημένους, ταλαντούχους ανθρώπους. Κοπανήστε τη λοιπόν, πριν βρείτε κάτι που ν'αξίζει για να μείνετε»

«Ο ανθρώπινος νους πετυχαίνει τη βέλτιστη λειτουργία μονάχα όταν παρανοεί! Τότε και μόνο, εξερευνά κάθε δυνατότητα μιας κατάστασης, με πλήρη σαφήνεια και σε ασυνήθιστες ταχύτητες»

«Κάποιοι άνθρωποι γίνονται "μπάτσοι" με σκοπό να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Κάποιοι άλλοι γίνονται βάνδαλοι με σκοπό να τον ομορφύνουν»

«Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς το πρωί ευθύνονται για τους πολέμους, τον θάνατο και την πείνα»

«Χρειάζομαι κάποιον να με προστατεύσει απ'όλα τα μέτρα που έλαβαν για την προστασία μου»

«Γίνε καλός στο να εξαπατάς του άλλους και δεν θα χρειαστεί να γίνεις καλός σε τίποτε άλλο στη ζωή σου»

«Οι περισσότερες μητέρες θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους εκτός από το να τους επιτρέψουν να είναι ο εαυτός τους»

«Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στον κόσμο δεν διαπράττονται από εκείνους που απορρίπτουν τους κανόνες, αλλά από αυτούς που τους εφαρμόζουν πιστά. Είναι αυτοί  που ακολουθούν τυφλά τους κανόνες, οι ίδιοι που βομβαρδίζουν και σφάζουν ολόκληρα χωριά»

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top