Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Η Ηλικία της Νύχτας

8:47 π.μ.


Η Ηλικία της Νύχτας
του Ιάκωβου Καμπανέλλη
από τους μαθητές της Γ΄Λυκείου  Κατεύθυνση Θεάτρου
του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 στο Θέατρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» στον Νέο Κόσμο (Τιμοκρέοντος 6Α)
Ώρα 20:30    
Διάρκεια: 70΄




Περίληψη του έργου
Σ' ένα αθηναϊκό σπίτι του 1954, ο γιός του πλούσιου Καρρά, ο Δημήτρης, κουρασμένος από την υπερπροστασία των δικών του, αλλά και απογοητευμένος από την κενότητα της τάξης του, συγκινείται από την συμπεριφορά των προσφύγων που ζουν στο ισόγειο της οικίας του.
Όταν ο πατέρας του θέλει να τους διώξει, ο Δημήτρης συγκρούεται μαζί του. Συνειδητοποιώντας την αναλγησία του πατέρα του απέναντι στους τρίτους, την δική του αθλιότητα και τον πόνο των άλλων δεν βρίσκει άλλη λύση παρά την αυτοκτονία...!

Διανομή
Δημήτρης Βλαχοπάνος - Δημήτρης
Ειρήνη Θεοδωράκη - Μαρίνα
Ορφέας Καλλιπολίτης - Κος Καράς
Φοίβος Αδριανός - Χρήστος, Σαρρής, Μέξης
Γιάννης Χειλάς - Πέτρος, Κίμων
Αλεξάνδρα Μαλακασιώτη - Κα Καρά
Αλεξάνδρα Μπίλλια - Ντίνα, Άννα
Νόρα Παπαδήμα - Καίτη, Γριά
Συντελεστές
Θεατρική διδασκαλία-σκηνοθεσία: Ελισάβετ Σταυρίδου (ηθοποιός-θεατρολόγος)
Σκηνικά-κοστούμια: η ομάδα της Γ΄Λυκείου Θεάτρου
Μουσική: Δημήτρης Βλαχοπάνος
Μουσική διδασκαλία του τραγουδιού
«Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» Μ. Χατζιδάκις: Άννα-Μαρία Γιαννακοδήμου
Σχεδιασμός αφίσας: Ορφέας Καλλιπολίτης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στην Ηλικία της Νύχτας με την διεισδυτική του γραφή μας δίνει  ανάγλυφα την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Το έργο κινείται γύρω από την σχέση και την σύγκρουση, πατέρα - γιού. Περνάει αριστοτεχνικά μέσα από τις αδιάλλακτες  εμπορικές σχέσεις του πατέρα και τις προσωπικές σχέσεις του γιού και συμπληρώνει το παζλ της  ελληνικής κοινωνίας του 1954 η οποία ελάχιστα έχει αλλάξει εδώ και 50 χρονιά.
1954 και οι πληγές ανοιχτές από την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατόπιν τον εμφύλιο. Αδίστακτοι, κερδοσκόποι  επιχειρηματίες, δοσίλογοι, εξαθλιωμένος λαός από την φτώχια, κατατρεγμένοι πολίτες λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, νέοι με ιδανικά που τα όνειρα τους έρχονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα αλλά και νέοι δίχως προσανατολισμό ψάχνοντας μάταια για μια πυξίδα. Τα


εθνικά μας σύνδρομα ζωντανεύουν στην σκηνή. Η αίσθηση να είσαι εξόριστος στον τόπο σου, η βουλιμία για το κέρδος, η κερδοσκοπία ως πολιτική βούληση, η αναισθησία της αγοράς. Αυτό είναι το σκηνικό του Καμπανέλλη. Δεν δίνει διέξοδο δεν προτείνει λύση, δεν ενοχοποιεί κανέναν. Το μόνο που κάνει μέσα από τις εξομολογήσεις των χαρακτήρων του είναι να μας κάνει να τους αγαπήσουμε όλους· σαν γνήσιος πατέρας του μεταπολεμικού θεάτρου αφυπνίζει την συνείδηση μας και γεννά αισθήματα όπως αυτά της αγάπης, της ομόνοιας και στρέφει  την προσοχή μας στους νέους.
Στην Ηλικία της Νύχτας την ίδια νύχτα ένας νέος εκτελείται και ένας άλλος αυτοκτονεί.

Έχε το νου σου στο παιδί
…………………….
Υπερασπίσου το παιδί
Γιατί αν γλυτώσει το παιδί
Υπάρχει ελπίδα
Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου

Με αυτές τις σκέψεις και τις εικόνες που μας χάρισε το έργο του Καμπανέλλη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την παράσταση σε ένα κεντρικό θέατρο της Αθήνας (με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα). Με αυτό τον τρόπο θα θέλαμε να κάνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους και μέσα από την παράσταση μας να υπενθυμίσουμε ότι η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια είναι ανάγκη προσωπική και κοινωνική και καμία οικονομική κρίση δεν πρέπει να την κατατάξει σε είδος πολυτελείας. Έχουμε ανάγκη να ονειρευόμαστε να οραματιζόμαστε και να χτίζουμε το αύριο καλύτερο από το χθες.
Το εισιτήριο της παράστασης είναι κοινωνικό. Σας καλούμε να φέρετε όσοι μπορείτε τρόφιμα, ρουχισμό, καθαριστικά είδη, τα οποία θα δοθούν στο

 Κέντρο Αστέγων 
Μ.Κ.Ο "ΚΛΙΜΑΚΑ"
Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου
        & Κοινωνικού Κεφαλαίου














Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top