Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ο χειμώνας στις παιδικές σκηνές

9:54 π.μ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπερτόριο των παιδικών θεάτρων για τη νέα θεατρική περίοδο. Το καλάθι έχει από όλα. Επαναλήψεις, νέες παραγωγές, απουσίες. Οι παραγωγές που έχουν ανακοινωθεί είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές και οι επιλογές των έργων και των συντελεστών περισσότερο προσεκτικές. Ωστόσο, ποιες παραστάσεις θα συγκινήσουν το νεαρό κοινό και ποιες θα το απογοητεύσουν είναι ένα στοίχημα που θα παίζεται όλο τον χειμώνα και θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις.

Ο χάρτης του θεατρικού χειμώνα

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο χάρτης των παραστάσεων για παιδιά:
Το Θέατρο Πόρτα, της Ξένιας Καλογεροπούλου, θα παρουσιάσει σε συμπαραγωγή με το θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης το διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Η μικρή γοργόνα. Η διασκευή του παραμυθιού είναι του Μάικ Κένι, ενώ η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρεμιέρα: τέλη Οκτωβρίου.
Στο Εθνικό Θέατρο συνεχίζεται Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου. Η δραματοποιημένη εκδοχή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, θα παίζεται από τις 4 Οκτωβρίου.
Το Θέατρο Τέχνης θα παρουσιάσει τον αγαπημένο Όλιβερ Τουίστ, του Κάρολου Ντίκενς, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Πρεμιέρα: αρχές Νοεμβρίου.
Το Μέγαρο Μουσικής μπαίνει δυνατά στον χώρο των παιδικών σκηνών με το Νησί των θησαυρών του Ρ. Λ. Στίβενσον, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Η Λυρική Σκηνή, μετά την επιτυχία του Παπουτσωμένου γάτου, θα ανεβάσει την Κοκκινοσκουφίτσα του Σαρλ Περό, σε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή, την οποία θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καρατζάς. Η πρώτη παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου.
Ο Τρελαντώνης, της Πηνελόπης Δέλτα, αποτελεί την πρώτη ύλη για την ομώνυμη παραγωγή του θεάτρου Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και διασκευή Στρατή Πασχάλη. Πρώτη παράσταση: 13 Οκτωβρίου.
Ο Πλούτος του Αριστοφάνη, σε διασκευή-σκηνοθεσία των Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και Κατερίνας Παπαδάκη, αποτελεί την πρόταση του θεάτρου Αθηνά, με πρώτη παρουσίαση στις 4 Νοεμβρίου.
Το Θέατρο του Παιδιού, στην Αποθήκη, έχει προγραμματίσει δύο έργα για τη φετινή περίοδο, σε σκηνοθεσία και διασκευή Γιάννη Κόκκινου. Πρόκειται για την Σταχτοπούτα και την ιστορία της του Σαρλ Περό και τον Εγωιστή γίγαντα του Όσκαρ Ουάιλντ. Έναρξη: 4 Νοεμβρίου.
Το Αερόπλοιο, η παιδική σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού, παρουσιάζει το έργο του Νίκου Καμτσή Μυθολογίες - Οι δικοί μας ήρωες, που θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου.
Στη Χελώνα (στο Γκάζι), η παιδική σκηνή φιλοξενεί τη Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια. Τέσσερα παραμύθια, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, φιλοδοξούν να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους. Έναρξη: 28 Οκτωβρίου.
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος σκηνοθετεί στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο των Β. Ρίσβα και Ρ. Καπετανάκη Το μεγάλο Μπλουμ του Μπρίλη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ θα παρουσιάζεται και σε ιδρύματα και νοσοκομεία Παίδων.
Η δροσερή παράσταση Από πού πάνε για το κάστρο παρακαλώ; της ομάδας Θέατρο Ρετρό επαναλαμβάνεται στο Εν Αθήναις, σε σκηνοθεσία - επιμέλεια Μαργαρίτας Κυραγιάννη, Αγγελικής Φράγκου και Μάρθας Κλουκίνα. Έναρξη: 20 Οκτωβρίου.
Στον πολυχώρο Φούρνος, τα μικρά παιδιά (2,5-5,5 ετών) έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά από παραστάσεις φτιαγμένες στα μέτρα τους. Φέτος θα ανέβουν: Το παράθυρο της Χαράς, Μάρκος, ο γάτος, Μήλα, ζάχαρη, κανέλα, καθώς και οι παραστάσεις για παιδιά 4-9 ετών: Το μαύρο ψαράκι και Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια. Έναρξη: 23 Σεπτεμβρίου.
Η Ιρίνα Μπόικο με το θέατρο κούκλας People & Puppets' Svit ανεβάζει παραστάσεις για μικρά παιδιά, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 29 Σεπτεμβρίου και είναι: Τα τρία γουρουνάκια, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Πέτα-Λούδα.
Στο Τρένο του Ρουφ, ανεβαίνει η παράσταση Κοντορεβυθούλα... μια ιστορία του σήμερα, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Έναρξη: τέλη Οκτωβρίου.
Στο θέατρο Άνεσις ανεβαίνει, στα μέσα Οκτωβρίου, Το μυστικό του βασιλιά, του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία Θάλειας Ματίκα, ενώ η παιδική σκηνή του θεάτρου Διάχρονο θα παρουσιάσει το έργο Ο παππούς, ο Αίσωπος. Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου.
Στο Αγγέλων Βήμα θα παίζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου η σουρεαλιστική παράσταση Σσσς! Η φύση ξυπνά, του Άγγελου Μενδρινού, ενώ στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα θα ανέβει Το μυστικό της Γιν (σκηνοθεσία: Ν. Δαφνής), που είναι η θεατρική μεταφορά του μύθου από τον οποίο άντλησε υλικό ο Μπρεχτ για το Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν. Έναρξη: 4 Νοεμβρίου.
Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι στο θέατρο Ορφέας, θα ανέβει (6 Οκτωβρίου) Ο μάγος του Οζ, στον πολυχώρο Διέλευσις επαναλαμβάνεται Η χορεύτρια και ο πράσινος πρίγκιπας (από 21 Οκτωβρίου), ενώ στο Π.Κ, θα παίζεται η κουκλοθεατρική Λεμονιά της Ε. Νικηφόρου (από τις 14 Οκτωβρίου).
Ο πολυδιαφημισμένος Μάικ, ο Φασολάκης βρίσκει στέγη στο θέατρο Αλίκη, οι υπέροχοι Γιαπωνέζικοι κήποι θα συνεχιστούν στο θέατρο Ακαδήμεια, ενώ το υποδειγματικό, ως προς το διαπολιτισμικό του περιεχόμενο, Μια γιορτή στου Νουριάν, θα παίζεται και φέτος στο θέατρο Πορεία.
Τέλος, και το θέατρο Badminton, από τις 26 Ιανουαρίου μπαίνει δυνατά στον χάρτη του παιδικού θεάματος, με το έργο Θησέας και Αριάδνη στο νησί των Ταύρων.
Καλή χρονιά!

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top