Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Γλυκόπικρη ροκ από μια νέα μπάντα

9:24 π.μ.

Κάποια πράγματα στη ζωή είναι γλυκόπικρα. Το αν γέρνουν περισσότερο προς το γλυκό ή προς το πικρό επαφίεται στη γεύση του καθενός. Η αγγλόφωνη ελληνική μπάντα BitterSweet δεν ξέρω αν είναι γλυκόπικρη, αλλά σίγουρα έχει κάτι να πει. «Dancing in the zoo» είναι ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ της, το οποίο κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή και αποτελεί project του Νικόλα Αλαβάνου. Indie ψυχεδελική ροκ, σε μια εποχή που δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις μουσική στην Ελλάδα.
Ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος. Οπως σημειώνει ο Νικόλας Αλαβάνος, «στον σύγχρονο ζωολογικό κήπο όπου κατοικοεδρεύουμε και στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, μια υγιής αντίδραση είναι ο χορός, το κέφι, η αισιοδοξία. Ο "χορός σε έναν ζωολογικό κήπο" έχει εν μέρει και δισυπόστατη έννοια. Από τη μία ανήκεις και εσύ - ηθελημένα ή αθέλητα - στην καθημερινή ζούγκλα και αναγκαστικά παρασύρεσαι και "χορεύεις", από την άλλη προσπαθείς να κρατήσεις τις αποστάσεις σου και τα πνευματικά και ηθικά "πιστεύω" ψηλά, χορεύοντας στους δικούς σου ρυθμούς. Για εμάς αυτός ο χορός πρέπει να γίνεται οδηγός και φάρος αισιοδοξίας». 
 
Για τους BitterSweet αυτή η αισιοδοξία δεν σταματά μόνο στον χορό. «Στοχεύουμε στη σύσταση ενός νέου μουσικού τοπίου στο πλαίσιο της ελληνικής μουσικής σκηνής, στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού μουσικού ιδιώματος που θα άγεται από οξυδέρκεια, πνεύμα, καλλιέργεια και δυνατά καλλιτεχνικά ιδεώδη. Αυτή η γένεση ενός νέου μουσικού ελληνικού κόσμου μέσα από τις στάχτες του παλιού δεν μας ήταν ποτέ αδιάφορη».
Η αλήθεια είναι ότι στα δώδεκα κομμάτια του άλμπουμ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταθέσουν μια αξιοπρόσεκτη μουσική πρόταση και να επικοινωνήσουν το χιούμορ αλλά και την αγάπη τους. «Αγαπάμε οτιδήποτε διακρίνεται από πνεύμα, εξυπνάδα, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Αγαπάμε καθετί που απέχει από φανατισμό, τυποποίηση, αγελοποίηση και διάθεση για λαϊκισμό, δημαγωγία και εύκολες λύσεις. Αγαπάμε την άρνηση στην "ταμπέλα", στο "συγκεκριμένο", στο "στυλ" και στο "κλισέ". Αγαπάμε το ξάνοιγμα στα πέλαγα της τέχνης, το μουσικό θράσος, την τόλμη, την ανοχή στη φθορά, τη διαρκή πίστη στα ιδεώδη του καθενός».
Το όραμά τους όμως δεν σταματά εδώ. Θέλουν, όπως λένε, «την ομόνοια των ελλήνων καλλιτεχνών και δη μουσικών. Τη σύμπραξη με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πνευματικού κινήματος. Ειδικά στην αγγλόφωνη σκηνή καθημερινώς συναντάς και γνωρίζεις εξαίρετες νέες προτάσεις».
Οι BitterSweet, «φρέσκοι» στον χώρο, έχουν την όρεξη και το κουράγιο να ονειρεύονται με ανοιχτά μάτια. «Ονειρευόμαστε με μάτια ανοιχτά και ονειροπόλα τα ψυχεδελικά και τόσο εμπνευστικά τοπία της ελληνικής γης» λέει ο Νικόλας Αλαβάνος. Πατούν όμως και στη γη: «Στην κρίση λέμε ένα μεγάλο "χάσου από ΄δώ! ". Λέμε ότι σαφώς φταίμε και εμείς, ο καθένας με το μικρό ή το μεγάλο του λιθαράκι, στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδος των ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων και του κράτους-τέρατος των ημετέρων δημοσίων υπαλλήλων, που μας έφθασε με ραγδαία κλιμάκωση ως εδώ. Φταίμε γιατί το αποδεχθήκαμε, έστω και σιωπηρά».       

πότε & πού:
Στις 10 Νοεμβρίου οι BitterSweet παρουσιάζουν το άλμπουμ τους «Dancing in the zoo» στο Κ44 (Κωνσταντινου­πόλεως 44, Γκάζι). Θα ακολουθήσει πάρτι 
 
TO BHMA

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top