Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Ενδοσχολική βία στο θέατρο

2:20 π.μ.

Προϊόν συνεργασίας δύο θεάτρων, του Τόπο Αλλου και του Taastrup teater της Κοπεγχάγης, το έργο «Γιάννης "Χ"=ξένος» που θα ανεβεί τον Νοέμβριο στο Τόπος Αλλου σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή καταπιάνεται με ένα πολύ άσχημο φαινόμενο των καιρών μας, της ενδοσχολικής βίας. Ιδιαίτερα  τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις_ ιδίως στη χώρα μας. Στις γειτονιές, στους δρόμους και κυρίως στα σχολεία έφηβοι του γυμνασίου και του λυκείου είναι οι πρωταγωνιστές, θύτες και θύματα, ενώ τα συμπτώματα πληθαίνουν πια και στο δημοτικό σχολείο.

Τα δύο θέατρα έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν με αφορμή προγράμματα για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Από αυτήν ακριβώς την συνεργασία προέκυψε το έργο «Γιάννης Χ=xenos» που παρακολουθεί ένα παιδί, τον Γιάννη (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό) στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά.

Ο Γιάννης, παιδί της επαρχίας είναι ένας καλός μαθητής από γκρεμισμένη οικογένεια. Οταν διάφοροι  λόγοι τον αναγκάζουν να αλλάξει σχολείο, θα γίνει το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς «η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του "θύματος" και του "θύτη". Συνεπώς τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και  επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και  μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας.»

Η παράσταση θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο. Προηγουμένως θα γίνουν παραστάσεις για τους εκπαιδευτικούς που θα ακολουθήσουν συζητήσεις. Αφετηρία θα είναι μια ημερίδα στις 11 Οκτωβρίου 2014 (Σάββατο, 10.30πμ στο ΤΟΠΟΣ Άλλου) με την συνεργασία του Χαμόγελου του παιδιού που έχει ένα τμήμα με μεγάλη πείρα πάνω στο bullying.

Τόπος Αλλου, Κεφαλληνίας 17-Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 210-8656004       
 
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ      

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top