Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Νύχτες Πρεμιέρας: Τι δεν πρέπει να χάσετε

8:32 π.μ.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας, οι οποίες ξεκινούν επισήμως σήμερα, Τετάρτη, γιορτάζουν φέτος τα 20 χρόνια ζωής. Τις πρώτες ημέρες της προπώλησης των εισιτηρίων οι ουρές ήταν μεγάλες και ο χρόνος αναμονής στα εκδοτήρια άγγιζε τη μία ώρα.

Σε χρόνο ρεκόρ κατάφεραν να εξαντληθούν τα εισιτήρια για τις ταινίες 20.000 Μέρες στη Γη, ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Νικ Κέιβ και Pulp: Μια Ταινία για τη Ζωή, τον Θάνατο και τα Σουπερμάρκετ, καθώς και τα λίγα εισιτήρια που διατέθηκαν για την τελετή λήξης του Φεστιβάλ και την προβολή του Gone Girl, της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τι δεν πρέπει να χάσετε:


  • Το αφιέρωμα στον Σταύρο Τορνέ: Σε έναν μέχρι πρότινος παραγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη, τον Σταύρο Τορνέ πραγματοποιεί αφιέρωμα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία σε ένα νεότερο κοινό να ανακαλύψει τις μαγικές ταινίες του (Ένας Ερωδιός για τη Γερμανία, Καρκαλού, Θηραϊκός Όρθρος, Μπαλαμός ανάμεσα σε άλλες).
  • Την επετειακή εκδήλωση Frame - Light - Motion: Με έναν πρωτότυπο τρόπο γιορτάζει το Φεστιβάλ τα 20 χρόνια ζωής του. Βασισμένο στα δομικά συστατικά του κινηματογράφου (πλαίσιο - φως - κίνηση), το Φεστιβάλ διοργανώνει μια εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων όπου τα συστατικά αυτά συνεργάζονται και διαχωρίζονται, ανατρέπονται και ανασυντίθενται. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα Innovathens, σε 24 οθόνες (όσα και τα κινηματογραφικά καρέ) θα προβάλλονται αποσπάσματα από 1.000 τρέιλερ, ενώ κάποιες οθόνες θα παραμένουν αδρανείς. Την εγκατάσταση ντύνει η μουσική του Felizol. Παράλληλα, στη διπλανή αίθουσα θα προβάλλεται σε λούπα το Μοντέλο του Κώστα Σφήκα -που γιορτάζει 40 χρόνια ζωής-, το οποίο ανατρέπει τα δομικά χαρακτηριστικά του κινηματογράφου. Στον ίδιο χώρο θα τοποθετηθεί ένα κινούμενο δωμάτιο όπου θα προβάλλονται πειραματικές ταινίες των αρχών του 20ού αιώνα. Η εκδήλωση διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου από τις 18:00 έως τις 23:00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσει DJ set από τον ντράμερ των Pulp, Νικ Μπανκς, ο οποίος θα βρεθεί στην Ελλάδα.
  • Τις ελληνικές πρεμιέρες των πολυαναμενόμενων A Blast - Xenia - Στο Σπίτι: Έχουν κάνει και οι τρεις πρεμιέρα σε ξένα Φεστιβάλ και έχουν πάει πολύ καλά. Το A Blast του Σύλλα Τζουμέρκα προβλήθηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, το Xenia του Πάνου Κούτρα έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στις Κάννες, ενώ το Στο Σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα συμμετείχε στο τμήμα Φόρουμ του Φεστιβάλ Βερολίνου. Και οι τρεις θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ (την Κυριακή 21/9 το The Blast, τη Δευτέρα 22/9 το Στο Σπίτι και στις 25/9 το Xenia), δίνοντας μια ευκαιρία στο κοινό να δει τις πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες της σεζόν.
  • Τα μουσικά ντοκιμαντέρ. Ίσως το πιο δημοφιλές τμήμα του Φεστιβάλ και αυτό που έχει πάντα ενδιαφέρουσες επιλογές. Εκτός από τα sold out ντοκιμαντέρ για τους Pulp και τον Νικ Κέιβ, οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν ένα ντοκιμαντέρ για τον Έλιοτ Σμιθ (τον αδικοχαμένο indie μουσικό που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ), καθώς και το ντοκιμαντέρ για τον Νιγηριανό μουσικό Φέλα Κούτι.
  • 20. Πέντε ταινίες μικρού μήκους γυρίστηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο του Athens Open Air Film Festival, σε παραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου -με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού- με θέμα το «20» (όσα και τα χρόνια του Φεστιβάλ). Οι ταινίες αυτές προβάλλονται δωρεάν στον κινηματογράφο Ideal, στις 18:00 το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου.
  • Την τελευταία ταινία του Αλέν Ρενέ. Ο γνωστός σκηνοθέτης που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 91 ετών αποκαλύπτει με την τελευταία του ταινία πόσο δημιουργικός σκηνοθέτης υπήρξε. Στο Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας, ο γιατρός Κόλιν αναφέρει στη σύζυγό του, Κάθριν, ότι ο Τζορτζ Ράιλι έχει λίγους μήνες ζωής, αγνοώντας πως εκείνος ήταν η πρώτη της αγάπη. Η πρόσκλησή τους στον τελευταίο να συμμετάσχει σε μια ερασιτεχνική παράσταση, τον φέρνει κοντά με την Κάθριν, την πρώην γυναίκα του αλλά και με μία οικογενειακή φίλη. (Προβάλλεται την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό).
  • Την uncut έκδοση του Nymphomaniac. Σε κάποιους άρεσε, άλλοι τη μίσησαν. Σίγουρα, όμως, δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Το Nymphomaniac έχει ήδη προβληθεί στις αίθουσες σε μία λογοκριμένη εκδοχή. Τώρα κυκλοφορεί ολόκληρη, όπως την οραματίστηκε ο σκηνοθέτης της Λαρς Φον Τρίερ, με μιάμιση ώρα επιπλέον υλικού, μπόλικο σεξ και φιλοσοφία.
  • Masterclass για τα νέα μέσα και την οικονομία στον κινηματογράφο: Ένα πολύ ενδιαφέρον masterclass παραδίδουν οι διευθυντές φωτογραφίας Γιάννης Δασκαλοθανάσης και Χρήστος Αλεξανδρής, ιδιαίτερα χρήσιμο για νέους σκηνοθέτες. Οι δύο φωτογράφοι παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γυρίσει κάποιος μια ταινία με ελάχιστα χρήσιμα, εκμεταλλευόμενος την εξέλιξη των νέων μέσων. Το masterclass πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου Ιανός, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των νικητών του διαγωνιστικού τμήματος ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
  • Το '71: Η ταινία εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και η μη βράβευσή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Διαδραματίζεται στη διάρκεια των ταραγμένων επεισοδίων στο Μπέλφαστ του 1971. Μια ομάδα βρετανών στρατιωτών φθάνει στην πόλη, η οποία φλέγεται από την εμφύλια σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών. Ήρωας της ταινίας ένας στρατιώτης που αποκόπτεται από τους δικούς του και ζει έναν εφιάλτη, καθώς η πόλη έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Από τις δυνατότερες συμμετοχές του Διαγωνιστικού Προγράμματος.
* Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 17-28 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Ideal, Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1 και 2.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top