Επαναλαμβάνεται και τη φετινή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίης Επίσκεψις», που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται σε καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να τους φέρει σε επαφή με τους τρέχοντες προβληματισμούς και τις νέες κατευθύνσεις της Ιστορίας και της Ιστοριογραφίας.
Το πρόγραμμα «Ιστορίης Επίσκεψις», που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι και γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία από πλευράς συμμετοχής, αποτελεί μια εθελοντική δράση των πανεπιστημιακών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες
Μέσα από το πρόγραμμα των φετινών μαθημάτων, που θα διαρκέσουν συνολικά 66 ώρες και θα διεξαχθούν από 3/10 έως 8/11/2014, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), οι εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από μαθήματα πυκνής στόχευσης, να επαναπροσεγγίσουν προβλήματα της Ιστορίας σε ευρείες θεματικές ενότητες, όπως ο αρχαίος κόσμος, ο βυζαντινός και ο δυτικός κόσμος, η Οθωμανική Ιστορία, ο νέος ελληνισμός.
Στόχος του προγράμματος είναι να καταδείξει την ιστορικότητα των εννοιών που χρησιμοποιούνται, να συνεξετάσει την ελληνική ιστορία με αυτήν όμορων λαών, να παρουσιάσει τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί, να αναδείξει τις διαδρομές της μνήμης, να εκθέσει τις πρακτικές της προφορικής Ιστορίας. Παράλληλα με την κεντρική ιστορική προβληματική, στα μαθήματα θα αναδειχθούν οι αισθητικές αναζητήσεις και τα κύρια χαρακτηριστικά των διαφόρων μορφών της τέχνης της κάθε εποχής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή από 1 - 15 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (http://www.arch.uoa.gr).