Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

οι φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Γκαίτε

8:58 π.μ.

Με την αβάν πρεμιέρ της ταινίας «Το λεωφορείο του νησιού» εγκαινιάζονται την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου οι φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας. Την ταινία σκηνοθέτησε η Γερμανίδα σκηνοθέτρια Σιμπίλε Μέλντερ που ζει και εργάζεται στην Τήλο. Το νησί παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ταινία αφού ουσιαστικό θέμα της είναι το πως ένα λεωφορείο μπορεί να συνδέσει μια κοινωνία 400 ανθρώπων σε ένα νησί που θα γίνει νέα εστία ζωής για έναν 15χρονο Αφγανό  (είσοδος ελεύθερη).

Μια μουσική εκδήλωση που επίσης ελκύει το ενδιαφέρον τιτλοφορείται «Radio Europa - Together in Musik» και είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου στο αίθριο του Ινστιτούτου στην οδό Ομήρου. Πέντε μουσικοί αεροβατούν από την γαλλική musette στην ιρλανδική φολκ, τον μεσογειακό, τον βαλκανικό και σκανδιναβικό ήχο, σε ένα πολύχρωμο κολάζ ήχων από το οποίο δεν λείπουν τραγούδια των Ρομά και Σίντι (είσοδος ελεύθερη).

Λογοτεχνική στροφή την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου: θα βραβευτούν οι καλύτερες λογοτεχνικές μεταφράσεις από την αγγλική, την γερμανική, την δανέζικη και την ισπανική γλώσσα, ενώ πριν από την απονομή θα πραγματοποιηθεί δημόσια συζήτηση ανάμεσα σε βιβλιοπώλες, εκδότες και μεταφραστές σε συντονισμό του δημοσιογράφου των Νέων Μανώλη Πιμπλή  (είσοδος ελεύθερη).

Από τις 2 ως τις 30 Οκτωβρίου δυο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς θα παρουσιαστούν στο Ινστιτούτο: η αβάν γκαρντ που προλείανε το έδαφος για μια ιδιότυπη γερμανική κουλτούρα των κόμικς και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτομίες τους στην αισθητική και την αφήγηση  (είσοδος ελεύθερη).

Πυρήνας της διημερίδας με τίτλο «Το έγκλημα» που συνδιοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία με το Ινστιτούτο Γκαίτε στις 10 και στις 11 Οκτωβρίου θα είναι η προβολή της ταινίας «Ο θανατοποιός» (1995) του Ρομουάλντ Καρμακάρ που αναφέρεται στην ιστορία του κατά συρροή δολοφόνου Φριτς Χάρμαν (Γκοτζ Τζορτζ) ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 1924 στο Ανόβερο. Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στα πρακτικά των συνεδρίων με τον ψυχίατρο που είχε κληθεί να γνωματεύσει  περί της ικανότητάς του στον καταλογισμό (συμμετοχή 5 ευρώ).

Σε ότι αφορά τον χορό, η χορογράφος Λία Τσολάκη και η μουσικοσυνθέτρια Ρόμπιν Σουλκόφσκι πειραματίζονται με καταρτισμένους χορευτές και μουσικούς σε ένα πρωτότυπο μουσικοχορευτικό θέαμα ονόματι «Κυριακή» που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου (είσοδος ελεύθερη).Μια μέρα μετά, την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, τρεις μουσικοί της τζαζ, η αρπίστρια Κάτριν Πέχλοφ, ο σαξοφωνίστας Κρίστιαν Βάιντνερ και ο κοντραμπασίστας Ρόμπερτ Λάντφερμαν θα παίξουν τζαζ δωματίου στους χώρους του Ινστιτούτου  (είσοδος ελεύθερη).

Να επισημανθεί τέλος ότι τρεις ταινίες στις οποίες η Γερμανία συμμετέχει είτε ως αποκλειστική παραγωγός χώρα είτε ως συμπαραγωγός θα προβληθούν στο πλαίσιο του 20ού φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας που αρχίζει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου:  οι «Τζακ» (Γερμανία) του Εντγκαρ Μπέργκερ, «Stations of the cross» (Γερμανία/ Γαλλία) του Ντίτριχ Μπρούγκερμαν και η ελληνογερμανική συμπαραγωγή «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Φεβρουάριο στο φεστιβάλ Βερολίνου αποσπώντας καλές κριτικές.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top